ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνο: 23811644
Τηλεομοιότυπο: 23826609
Μενού

Επίσκεψη στο θεματικό πάρκο νερού Δερύνειας και στο Φράγμα της Άχνας

Στις 28 Νοεμβρίου 2024, ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ολοήμερο Σχολείο Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Προσέγγισης – STEAM» επισκέφθηκε το Θεματικό Πάρκο Νερού στη Δερύνεια και το Φράγμα της Άχνας. Οι επισκέψεις έγιναν στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τα θέματα που ασχολούνται οι ομάδες του STEAM: "Νερό: Από τη Ρίζα του Δέντρου στην Καρδιά του Πλανήτη", Α΄ τάξη και «Aqua STEΑM: Μυστικά, Μηχανικές και Μαθηματικά του Νερό», Β΄ τάξη.

Στο Θεματικό Πάρκο Νερού στη Δερύνεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν παλιά πηγάδια («λάκκους») της περιοχής, και διάφορους τρόπους άντλησης του νερού, όπως τη μέθοδο του ζυγού και του κοχλία. Επίσης στο πάρκο είδαν το «αλακάτι», τη χειροκίνητη αντλία «πόμπα» ή «ττουλούμπα» και τον ανεμόμυλο. 

Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Φράγμα της Άχνας, το μοναδικό φράγμα νερού στην επαρχία Αμμοχώστου και σημαντικό υγροβιότοπο της περιοχής, από τον κ. Ανδρέα Καΐκκη, τεχνικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Ο κ. Καΐκκης, αφού απάντησε λεπτομερώς και με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές μας, τους οδήγησε στο λεβητοστάσιο του φράγματος, όπου ενημερώθηκαν για τα διάφορα μηχανήματα που κάνουν δυνατή την προώθηση του νερού του φράγματος στους γεωργούς της ευρύτερης περιοχής των Κοκκινοχωρίων για σκοπούς άρδευσης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον πληροφοριών σχετικά με το θέμα που ασχολούνται οι ομάδες του STEAM, στις 17 Δεκεμβρίου 2024, ομάδα μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μαζί με μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στα Περιβαλλοντικά προγράμματα «Οικολογικά Σχολεία»,« Νέοι Δημοσιογράφοι» και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Pafse είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το νέο Εργοστάσιο Επεξεργασία Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού. Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στα διοικητικά όρια του Δήμου Πολεμιδιών, αποτελεί ένα καινοτόμο παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης των λυμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν εκτενώς από την κ. Χρύσω Κουμή, Διευθύντρια Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού για:

• Τις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων.

• Τη σημασία του ανακτημένου νερού στην καταπολέμηση της λειψυδρίας.

• Τον ρόλο τέτοιων εγκαταστάσεων στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

 Μια μοναδική εμπειρία που ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/τριών μας και τους φέρνει πιο κοντά στις πράσινες λύσεις για το μέλλον!