img1
    • img1
    • img2
    • img3
    • img5
    • img4

Επίσκεψη στο Πάρκο Γλυπτικής του Φίλιππου Γιαπάνη - 2024

Στα πλαίσια του διαγωνισμού καθαριότητας και του προγράμματος «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης ΔΡΑ.Σ.Ε.+» τρία τμήματα του σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 24 Απριλίου 2024 το πάρκο Γλυπτικής «Μικρή Σαλαµίνα» του καλλιτέχνη Φίλιππου Γιαπάνη στη Φασούλα, μια επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη. Το πάρκο, όπως μας ανέφερε ο καλλιτέχνης, είναι ένας χώρος ειρήνης και φιλίας των λαών. Εκεί είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα γλυπτά σε σχέση με την προσφυγιά.

Ένα από τα γλυπτά που μας τράβηξε την προσοχή ήταν το «Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων». Το συγκεκριμένο γλυπτό βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στο Ολυμπιακό Μέγαρο και απεικονίζει τη φιγούρα της θεάς Αθηνάς με κλαδιά ελιάς στο φόρεμά της, να κρατά στο ένα της χέρι τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων και στο άλλο ένα περιστέρι.

Ακόμα ένα γλυπτό που μας εντυπωσίασε είναι το «Καράβι». Αυτό το έργο είναι αφιερωμένο στους αγνοουμένους του 1974 και βρίσκεται σε πλατεία του συνοικισμού Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Το μισό καράβι συμβολίζει την πατρίδα μας που είναι μοιρασμένη σε δύο μέρη και τα γράμματα πάνω στο πανί συμβολίζουν τους αγνοούμενους που δεν τιμήθηκαν από διαχρονικά από το κράτος.   

Εκεί είδαμε και ένα εντυπωσιακό γλυπτό που απεικονίζει έναν γεωργό να καθαρίζει κολοκάσι, το οποίο πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί στην είσοδο της Σωτήρας. Ο καλλιτέχνης μας είπε ότι του αρέσει να δημιουργεί γλυπτά που αναπαριστάνουν ανθρώπους του μόχθου. Τέλος, μας ανέφερε ότι το γλυπτό του «Ψαρά», είναι τοποθετημένο στην πλατεία στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας αφιερωμένο στους ψαράδες της Αγίας Νάπας αλλά και στους ψαράδες όλου του κόσμου.

Εκεί υπάρχει και ένα μικρό θεατράκι το οποίο ονόμασε «Μικρή Σαλαμίνα», για να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη της Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο. Όπως μας είπε, δεν ήθελε να το ονομάσει Νέα Σαλαμίνα γιατί δεν θεωρεί ότι αντικαθιστά με αυτόν τον τρόπο το θέατρο της Σαλαμίνας, αλλά θέλει να συνεχίσει ο κόσμος να αγωνίζεται για την επιστροφή στην Αμμόχωστο.

Φεύγοντας από το μουσείο ξέραμε ότι αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη και τα πράγματα που είδαμε και ακούσαμε θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας.

 

Ραφαέλλα Μπουγιουκλή   

Γεωργία Ζουβάνη

Μαρία Θεοφάνους

Μαθήτριες Α5