img1
    • img1
    • img2
    • img3
    • img5
    • img4

Ιστορικό Σχολείου

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Το Γυμνάσιο Παραλιμνίου λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1969, τριτάξιο στην αρχή, με Υπουργό Παιδείας τον δόκτορα Κωνσταντίνο Σπυριδάκη. Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησε ο Τάσος Κεφάλας, κοινοτάρχης του Παραλιμνίου για πολλά χρόνια, ο οποίος  διατηρούσε εξαίρετες διαπροσωπικές σχέσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράγμα που τον βοήθησε να υλοποιήσει το όραμά του.
Πρώτος Γυμνασιάρχης υπήρξε ο Ανδρέας Καλλής και πρώτος πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας ο κοινοτάρχης Τάσος Κεφάλας. Πρώτος Γραμματέας του Γυμνασίου ανέλαβε ο Δημήτρης Μουζουρής. Οι πρώτες εγγραφές των μαθητών έγιναν κάτω από τους ευκαλύπτους του Α' Δημοτικού τον Σεπτέμβριο του 1969, γιατί δεν είχε αποπερατωθεί ακόμη το κτίριο!

Η λειτουργία του σχολείου διακρίνεται σε τέσσερις περιόδους:

Πρώτη περίοδος: 1969-1974
Η πρώτη Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου με πρόεδρο τον αείμνηστο Τάσο Κεφάλα, και με μόνα έσοδα τα Πρόσθετα Τέλη (γνωστά ως Εσωτερικό Ταμείο) δίνει τη μεγάλη μάχη της ανέγερσης του σχολικού κτιρίου με ζήλο και πάθος. Στο πλευρό της Σχολικής Εφορείας μάχεται για το όραμα σύσσωμη η κοινότητα Παραλιμνίου. Το κτίριο ανεγείρεται και το τριτάξιο Γυμνάσιο αρχίζει τη λειτουργία του με 175 μαθητές από το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα, εξοπλισμένο σχεδόν αποκλειστικά από τις γενναιόδωρες εισφορές των οργανωμένων οικονομικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και αθλητικών συνόλων της κοινότητας. Λειτουργεί ως Τριτάξιο Τεχνολογικό Γυμνάσιο. Το σχολείο στελεχώνεται με εκλεκτό προσωπικό και με τη φωτισμένη καθοδήγηση του πρώτου Γυμνασιάρχη Ανδρέα Καλλή αποκτά το κύρος του Γυμνασίου με τα ψηλά ακαδημαϊκά επίπεδα.

Δεύτερη περίοδος 1974 - 1980: Η περίοδος της δοκιμασίας
Κάτω από τις τραγικές συνθήκες της προσφυγιάς το Γυμνάσιο αναβαθμίζει αυτόβουλα την προσφορά του και από την 1η Σεπτεμβρίου 1974, λειτουργεί ως εξατάξιο. Είναι το μόνο εκπαιδευτήριο Μέσης Παιδείας στην ελεύθερη Αμμόχωστο,  που αναπληρώνει τα Γυμνάσια της σιωπηρής Μητρόπολης. Το σχολικό έτος 1974-75 λειτουργεί με τρεις κατευθύνσεις σπουδών: Κλασική, Πρακτική και Οικονομική. Το σχολικό έτος 1975-1976 το σχολείο χωρίζεται σε Α και Β Γυμνάσιο με εναλλασσόμενη κάθε βδομάδα πρωινή και Α και Β απογευματινή φοίτηση, το Α Γυμνάσιο με Κλασική και Πρακτική κατεύθυνση και το Β Γυμνάσιο με Οικονομική.

Τρίτη περίοδος: 1980 - 1987
Περίοδος επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας  του σχολείου. Το Γυμνάσιο ξαναγίνεται τριτάξιο και συστεγάζεται στον χώρο της ίδρυσής του με το νεοϊδρυθέν Λύκειο. Η φοίτηση εξακολουθεί να είναι πρωινή - απογευματινή, αλλά η επάνοδος στην ομαλότητα έχει αρχίσει.

Τέταρτη περίοδος: 1987 - Σήμερα
Το Γυμνάσιο Παραλιμνίου μεταστεγάζεται σε παρακείμενο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα. Έχει άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Σχεδιασμού, Οικιακής Οικονομίας, ειδικές αίθουσες Γλωσσών, Μουσικής, Τέχνης,  Πληροφορικής, Μαθηματικών και Ιστορίας, βιβλιοθήκη και εξοπλισμό που εξυπηρετούν πολύ ικανοποιητικά τις ανάγκες των μαθητών και του προσωπικού.